POlecil jej pic olej poniewaz "dobrze robi na watrobe,jelita,miazdzyce, i reguluje holesterol".Z tego co wyczytalem jedne maja wiecej jednonienasyconych (tj.oliwa z oliwek) inne wielonienasyconych (tj.z pestek winogron i lniany).Podobno 1 i 2 maja dobre wlasciwosci.
[...] warzywa, owoce, nabiał (twaróg, ser zółty też da rade w Twoim przypadku), mięso wszelkiego rodzaju (nie mam tu na mysli kiełbasy, parówek czy szynki) pieczywo ciemne, kuskus, jaja, ryby (tunczyk pucha, czy filety wszelkiego rodzaju przygotowane na patelni) oraz zdrowe tłuszcze - olej lniany, oliwa z oliwek, ewentualnie oliwa z pestek winogron.
Białko w prochu bierzesz, jak masz niedobór tego składniku z pożywienia, więc na dobrą sprawę nie jest potrzebne. Z pestek winogron ok, ale urozmaicaj też. Daj lniany, olej kokosowy, awokado, masło klaorwane, orzechy
tak to oznacza że olej z orzechów włoskich nie jest za dobry, podobnie jak z pestek winogron, słoczenikowy itp Ale nie oznacza to że orzechy włoskie mają takie propocje bo nie mają i orzechy włoskie w naszej diecie są jak najbardziej wskazane podobnie jak pestki słonecznika. Zmieniony przez - Rothen w dniu 2009-03-07 19:37:54
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
kup sobie olej z pestek z winogron w biedronce 15 zł za litr, ma lepszy smak jak oliwa jest bardziej neutralny, dodawaj tam gdzie masz mało tak zeby dziennie wyszło ci 1 g kg masy ciała
Zamiast indyka czasem wolowina leci lub jaja, od czasu do czasu tunczyk/makrela aczkolwiek nie przepadam. Wszystko smażę na oleju ryżowym, czasami na oleju z pestek winogron. Zrezygnuj z tych olei, a dodatkowo po obróbce termicznej bardziej szkodą niż może się wydawać. i tak jak wyżej do smażenia masło klarowane, olej kokosowy czy nawet smalec.
oliwa z oliwek , oliwa z pestek winogron,olej lniany jajecznicę rób na maśle klarowanym , mięso smaż na nim lub na smalcu gęsim lub zwykłym podbijesz kcal takim sposobem tłuszczami najprościej 100 gr tłuszczu to 900 kcal
Na dobrą sprawę to i kujawski jest okej - nie żartuję. Używane są zazwyczaj: arachidowy, z pestek winogron, sezamowy - to wszystko oleje roślinne (czasem stosuje się też syntetyczne - można rozpoznać po totalnie przezroczystym, białym kolorze - jak woda). Grunt żeby ten olej przefiltrować przez filtr 0,22um inaczej dupsko do krojenia.
Akurat ostatnią rzecz jaką bym polecał to zwiększanie spożycia bogatych w omega 6 tłuszczy takich jak olej słonecznikowy, czy z pestek winogron... Raczej też nie nazywałbym ich "zdrowymi" ;-) A co do witaminy A, to serca jej praktycznie nie zawierają (ok 30.0IU / 100g) Zmieniony przez - faftaq w dniu 2012-08-14 16:01:39
oliwy mozesz dac ile chcesz inne zrodla fatu olej lniany z pestek winogron,dyni,orzechow,slonecznika jest tego pelno,mozesz maslo czy smalec nawet dodac
[...] Smietane i majonez zamieniajcie na jogurt naturalny i bedzie git. 1. SAŁATKA Z CZERWONEJ KAPUSTY Główka czerwonej kapusty, 1 cebula, 3-4 winne jabłka, sól, ocet, olej, cukier Kapustę poszatkować, ugotować w dużej ilości wody z octem i solą, odcedzić na pół ugotowaną. Cebulę pokrajać, jabłka zetrzeć na grubej tarce. Wymieszać kapustę z [...]
[...] ser feta można zastąpić polską bryndzą lub słonym białym twarogiem. 108. Sałatka grecka 2 Ser feta, pomidor, ogórek, sałata zwykła lub lodowa, papryka żółta i czerwona, olej, sól, pieprz, ocet winny Pokroić w kostkę pomidora, ogórka i paprykę. Fetę pokroić w kostkę. Sałatę porwać w małe paski. Ułożyć w misce warstwowo: sałatę, warzywa, ser. [...]
[...] ser feta można zastąpić polską bryndzą lub słonym białym twarogiem. 108. Sałatka grecka 2 Ser feta, pomidor, ogórek, sałata zwykła lub lodowa, papryka żółta i czerwona, olej, sól, pieprz, ocet winny Pokroić w kostkę pomidora, ogórka i paprykę. Fetę pokroić w kostkę. Sałatę porwać w małe paski. Ułożyć w misce warstwowo: sałatę, warzywa, ser. [...]
[...] ok 15.30 150g ryżu brązowego + mięso + surówka w postaci startej marchewki lub marchewki z kapustą kiszoną ok 20.30 ok 75g tuńczyka (pół puszki) (odcieńczam oryginalny olej i dodaje z oliwek/pestek winogron)+ jogurt naturalny 400g + w miarę dostępności krojone w kostkę warzywa(jak wyżej), tutaj także zagryzam chlebem pełnoziarnistym żytnim [...]